Mental note on Windows 7 under ESXi 4.0

For the last year or so I’ve been running windows 7 under ESXi and due to a few issues I’ve had to re-install more than once.  Each time I go through the install process I seem to bump into a problem with the harddrive configuration for the VM that causes the install process to take significantly longer (we’re talking days, not hours…)  The problem is that ESXi defaults to a SCSI harddisk and it would seem Windows 7 much prefers the IDE disk.  A quick switch of disks and my installs are back to normal speeds.

I figured I’d dump this here so I’d have a place to look next time I do this and incase someone else is having the same issues.

About samurai

I like computers... A lot. So I tend to spend a lot of time doing varied things with them. Often you'll find me playing with Python or PHP, fighting with operating systems, ranting about some off-the-wall concept, or preparing for zombies.
This entry was posted in Guides, Reminder and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mental note on Windows 7 under ESXi 4.0

  1. Reconix says:

    I had a very similar problem, changed drives and worked for me also. Strange thing though, first time around ( install ) every thing was fine and dandy.

  2. samurai says:

    I’ve had other issues with Win7 under ESXi too, that seem to happen after the initial install. I think what may be happening is that Microsoft pushes out some update that causes issues with the virtualization. I’ve got nothing to back that up tho :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>